SOLO #1, 19 nov 2022

SOLO #1, 19 november 2022

Anna Svensdotter

Anna Svensdotter är flöjtist med fokus på samtidsmusik och improvisation. Hon är utbildad på Musikhögskolan i Göteborg där hon bor kvar och är baserad på Konstepidemin. Hon ger solokonserter och workshops såväl i Sverige som utomlands, och spelar med flera olika ensembler, bl.a. flöjtkvartetten 40f, Duo Diabas med cellisten My Hellgren, experimentella sextetten GAHLMM, och Duo Sabana tillsammans med tyska flöjtisten Sabine Vogel.


Anna har genom åren beställt och uruppfört verk av många tonsättare, både svenska och internationella, vilket bl.a. resulterat i solo-cd:n ”Alpha Waves” med svensk musik för flöjt och elektronik släppt 2013 på SFZ records. 


På SOLOfestivalen blir det musik av bl.a. Paula Matthusen och Tony Blomdahl.Pressröster: 

”Anna Svensdotter ställer sig i främsta ledet som flöjtist i samtidsmusiken, hennes tekniker och känsla för de elektroniska landskapen är fantastisk.”

http://soundofmusic.nu/recension/annasvensdotteralphawaves


”Hon har ett speciellt driv i sitt sätt att spela och drar sig inte för att nyfiket söka bland de extrema klangerna.”

www.tidningenkulturen.se/artiklar/musik/musikkritik/14564-musik-anna-svensdotter-alphawaves


”Samtidigt är Tony Blomdahls stycke i Anna Svensdotters framförande någonting som blir kvar och fogas till mänsklighetens tillryggalagda tid”

Nutida Musik, nr 278/2019

Eva Lindal

Violinisten Eva Lindal framträder med nutida och improviserad musik och är också aktiv som barockmusiker. Evas huvudfokus är att arbeta med mindre ensembler, från olika genrer, ofta i samarbete med dansare, poeter, skådespelare och bildkonstnärer. 

Eva och hennes syster, violinisten Anna Lindal, släppte den internationellt uppmärksammade duoskivan Bäver 2020. Våren 2021 gav hon och pianisten Virg Dzurinko, New York, ut deras första duo-album The Hidden Music of Sofia G.  Deras kommande skiva, även den med verk av den armeniska tonsättaren Sofia Ganeshian, är planerad till 2023.

Hösten 2022 så är Eva aktuell med föreställningen Sånger från Haidari. 

Där kommer hon tillsammans med pianisten/tonsättaren Mats Persson och Anna Lindal fiktivt återskapa musik av sin morfar, den grekiske kompositören Nikos Skalkottas. Musik som han i hemlighet skrev under sin tid i koncentrationslägret Haidari. Musik som inte längre finns.

Eva Lindal arbetar regelbundet i duo med Stina Hellberg Agback harpa, Ensemble MA, Mattias Risbergs Mining, Mattias Windemo gitarr, KammarensembleN och Rebaroque.


https://www.youtube.com/watch?v=cIrBrcjIhpY


https://evalindal.com


www.sharakanmusic.com

Alexandra Nilsson

Alexandra Nilsson (f. 1979) är tonsättare, musiker och performer inom elektroakustisk ljudkonst och scenisk musik. Hon rör sig i gränslandet mellan akustiska och elektroniska ljudvärldar där hon intresserar sig för transformation av material. Med en bakgrund som trumpetare inom jazz och folklore är energi, rörelse, rytm och improvisation viktiga aspekter av hennes arbete.

 

Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm i jazzkomposition och med en master i filmmusikkomposition, samt tidigare studier på Musikhögskolan i Havanna, Kuba även i slagverk, - hennes breda bakgrund visar sig i hennes verk, arbetssätt och olika projekt. Hon samarbetar ofta med scen-och bildkonstnärer och har komponerat beställningar till dans, performance, film, teater, kammarensembler, solister och är verksam inom den performativa ljudkonstduon Sisterloops, audiovisuella projektet Shapes of Sounds och elektroakustiska duon Radio Two med Susana Santos Silva.


De senaste åren har hon inom projektet FOSSIL utforskat stenar som ljudobjekt, särskilt kalksten och sandsten från sin barndoms stränder utmed norra Ölands kust. Detta har resulterat i verket Öländsk svit, beställt av slagverks-duon Hidden Mother, projektet Stone Breath - ett samarbete med bildkonstnären Björn Ola Lind och butoh-dansaren KAI-EN, samt soloverk för även skiffer och elektronik.


På SOLOfestivalen kommer hon att framföra ett nytt verk för kalksten och sandsten.

www.alexandranilsson.com